Megatrend: robotisering

robot

Robotisering is een grote trend. In het verleden deden we alles met de hand. Door middel van industrialisatie is veel werk gemechaniseerd. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken, tractors, voedselproductie, enz. Maar nog steeds is er veel handwerk.

Bij robotisering gaat ook de laatste menselijke handeling weg. Werk dat door mensen gedaan werd, is dan vervangen door een volledige autonoom werkende robot. De mens houdt alleen toezicht dat de robots niet kapot gaan. En de mens ontwerp en programmeert de robots.

De robot kan zowel een fysieke robot zijn die zaken in elkaar zet (denk aan industriële robots die aan de lopende band auto’s in elkaar zetten), maar ook software robots die gegevens verwerken over meerdere applicaties heen.

Waarom heeft robotisering zo’n grote impact?

Net als bij de industriële revolutie had degene die bezit had van de fabriek een grote macht. Nu gaat dat over naar de bezitter van de robot. De mens die werk deed wat de robot nu doet, heeft dan geen taak meer. Dit zal leiden tot verschuivingen in werkzaamheden van mensen en ook in verschuiving van macht. Eenvoudige taken verdwijnen en complexe taken blijven over. Dat is ook het gevaar wat veel mensen zien: mijn werk wordt vervangen door een robot!

Van een afstand is robotisering goed voor de maatschappij: met minder mensen kunnen meer producten gemaakt worden. Sneller, van hogere kwaliteit en tegen lagere kosten. Echter de verdeling van de welvaart die daarbij vrij komt is niet eerlijk. De bezitters van de robots krijgen veel, en degene die overblijven moeten maar andere werkzaamheden gaan zoeken, dit zijn vooral laag geschoolde mensen. Hoog geschoolde mensen zullen de robots programmeren en de uitval van de robot op zich nemen.

Dus de totale welvaart neemt toe, maar de verdeling wordt nog oneerlijker.

De oplossing hiervoor: voer het basisinkomen in. Dan krijgt iedereen een minimaal deel van de welvaart. Welvaartsgroei komt dan aan iedereen ten goede in plaats van alleen maar een selecte groep mensen.

Minder afhankelijk van China

Een groot voordeel van robotisering is de verminderde afhankelijkheid van China. Nu worden nog veel producten in China gemaakt omdat het daar goedkoop is. Maar wat als een robot spullen goed en snel in elkaar kan zetten. Waarom zouden we dan nog zaken in China laten maken en over de hele wereld verschepen?

Robotisering en investeringen

Je kunt ook investeren in bedrijven die veel met robotisering doen.

Bekende bedrijven zijn ABB, Kuka, Kawasaki, Epson, Fanuc, Yaskawa, Staubli (niet op de beurs), Omron. Wat hierbij opvalt is het vooral Duits/Japans maak industrie gedreven is.

 

 

2 Replies to “Megatrend: robotisering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *