Positieve effecten van Corona uitbraak op de maatschappij

Corona positief

De Corona uitbraak is nu 1 jaar oud. Er is veel ellende door veroorzaakt. Totaal onverwachts. Desondanks zijn er ook positieve effecten op de maatschappij. Deze lijst positieve effecten neemt niet weg dat er dus ook veel leed is veroorzaakt.

Thuiswerken

Over thuiswerken is altijd veel gesproken. Door de corona pandemie is hier een echte doorbraak in gekomen. En deze doorbraak zal hoogstwaarschijnlijk permanent zijn. Iedereen heeft gezien dat het kan werken. Zekers, er zitten ook nadelen aan thuiswerken. Maar ik verwacht niet dat het weg gaat.

Voordelen van thuiswerken:

  • Minder reistijd voor de medewerkers
  • Minder files op de weg (vraag maar eens aan een bouwvakker hoe geweldig doorrijden het tegenwoordig is op de snelweg)
  • Managers moeten nu meer op resultaten sturen en minder detail managen
  • Minder kantoren zijn nodig: dit geeft ruimte aan woningbouw
  • Minder zakelijke vliegreizen

Minder files en minder (zakelijk vlieg)reizen hebben een positief effect op de CO2 uitstoot. Minder files betekent ook dat minder snel investeringen in nieuwe wegen en minder snel onderhoud aan wegen nodig is.

Zakelijke vliegreizen vervangen door online meetings zal wel grotendeels blijven. Dit heeft ook te maken met de kostenfactor. Maatschappelijk betekent dit minder kosten en minder CO2 uitstoot.

Dit thuiswerken geeft een boost aan de reeds aanwezige trend van cloud computing.

Digitaal onderwijs

Over digitaal onderwijs is jaren gedebatteerd. In April 2020 is het in 1 maand van de grond gekomen. Voor de lagere scholen blijkt het werkbaar, maar lang niet zo effectief als kinderen in een klas lesgeven. Dit heeft natuurlijk te maken met de aandacht spanne en zelfstandigheid die nog mist op de basisschool. Maar het kon in noodgevallen met hulp van ouders dus wel.

Op middelbare scholen in de hogere klassen en bij het voortgezet onderwijs is het al veel beter gegaan voor de theorie lessen. Dit verliep na wat wennen best prima. Praktijkvakken uiteraard gaan niet online.

In hoeverre digitaal onderwijs blijft nadat de Corona pandemie blijft is nog afwachten. Het kan in ieder geval wel.

Waardering voor essentiële beroepen

Door de Corona crisis is hernieuwde waardering ontstaan voor essentiële beroepen. Zorgmedewerkers, onderwijzers, politie, brandweer, vuilnismannen, vakkenvullers en nog veel meer essentiële beroepen hebben een nieuwe waardering gekregen voor hun belangrijke rol in de maatschappij. Laten we hopen dat deze waardering zich ook vertaalt in een hoger salaris voor deze beroepen en een meer blijvende waardering.

Het thuis blijven van allerlei consultants, cultuurmensen, festivalorganisatoren wordt in eerste instantie niet gemist. Gas, water, stroom, internet, supermarkten, fabrieken en nog veel meer essentiële zaken bleven doordraaien.

Helaas zal het moeilijk worden. Lees hierover meer in het boek ‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers‘.

Herontdekking van natuur in eigen land

Door de Corona crisis hebben veel mensen de mooie natuur in eigen land en vakantie in eigen land weer herontdekt. Ook in Nederland kun je dus mooi wandelen, fietsen en op vakantie. Helaas ben ik bang dat als de Corona crisis voorbij is de vakantievluchten en vakanties naar buitenlandse bestemmingen weer snel op het oude niveau zal zijn.

Minder activiteiten: meer rust en zelfreflectie.

Tijdens de lockdowns waren activiteiten buiten huis bijna niet mogelijk. Zowat alles was gesloten. Dit betekent dat mensen de kans hebben gehad om te genieten van meer rust. Dus even geen druk druk druk schema met werken, sporten, theater, uitgaan, pretpark, museum, enz. Maar vaak even niets. Of alleen werken en dan thuis niets.

Hopelijk heeft dit veel mensen aangezet tot nadenken over het druk druk druk leven wat ze hadden.

Veerkracht test

Het Corona virus heeft voor iedereen een stress test of veerkracht test ingehouden. Er kwamen, zeker bij de eerste lockdown, zeer veel veranderingen in korte tijd op iedereen af. Als je veerkrachtig bent, dan ben je er hopelijk goed mee omgesprongen. Als je dat niet was, dan ben je jezelf op dat punt nu wel tegengekomen. En misschien daardoor veerkrachtiger geworden voor nieuwe situaties in de toekomst.

Buffers hebben loont

Het hebben van financiële buffers heeft in Corona tijden geloond. Familiebedrijven hebben vaak meer buffers en komen makkelijker zo’n lastige periode door. Een booking.com die geen buffers had aangelegd had het zwaar. Eigen schuld dikke bult, hadden ze maar meer buffers moeten aanhouden. In die zin jammer dat ze nog geld van de overheid hebben gekregen.

Ook ZZP-ers en gezinnen met een goede financiële buffer komen makkelijker of in ieder geval met minder financiële stress door de Corona tijden heen. Lees meer over aanhouden van een buffer in deze blog.

Onthouding van vermaak

Door de onthouding van vermaak ga je straks echt genieten. Je eerste festival, theateroptreden, vliegvakantie, pretparkbezoek, enz na de Corona uitbraak worden de mooiste. Niet omdat ze mooier zijn dan vroeger. Maar doordat je na lange tijd weer er van mag genieten komt het extra fijn binnen.

Online shopping

De vraag is of dit positief of negatief is. Het online shoppen heeft een enorme vlucht genomen met de Corona uitbraak. Positief eraan is dat we de meer standaard items efficiënt bestellen. Het winkelbestand in de stad zal anders worden: de standaard winkels met standaard producten en slechte dienstverlening gaan het niet halen. Dit is op korte termijn niet zo fraai en leidt tot leegstand in de binnenstad. Op midden en langere termijn is het wel gunstig. Vele leegstaande winkels worden omgevormd tot woningen en horeca. De overblijvende winkels zijn van hogere kwaliteit. Dat samen leidt dan tot een compactere levendigere en afwisselendere binnenstad.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten